Bij vitaliteitscoaching draait het om vitaal zijn. Het draait om de balans van gezondheid en welzijn vinden en behouden. Een vitaliteitscoach richt zich dus ook meer dan alleen voeding.

Leefstijl versus vitaliteitscoach 

Een leefstijlcoach ondersteund je bij een gezonde leefstijl. Denk dan aan;

  • Gezond eten
  • Bewegen
  • Ontspanning

Het draait om het hervinden van een nieuwe gezonde leefstijl voor meer energie. Een leefstijlcoach richt zich op het realiseren van die doelen. Zorgt ervoor dat je kennis krijgt van gezonde voeding en bewuster gezonder gaat eten. Daarnaast leert de leefstijlcoach manieren te bedenken aan meer bewegen te doen en dat af te wisselen met ontspannende activiteiten. Ontspanning is net zo belangrijk als inspanning en je laadt jezelf op om weer energiek verder te kunnen.

Een vitaliteitscoach doet ook het bovengenoemde, dus zorgen voor een gezonde boost. Echter doet een vitaliteitscoach meer. De vitaliteitscoach richt zich naar het gezond eten en drinken, voldoende bewegen en ontspannen op de volgende aspecten;

  • Mentale welzijn
  • Emotionele welzijn
  • Maatschappelijke welzijn

De zorg voor de mentale, emotionele en maatschappelijke welzijn zijn net zo belangrijk voor de gezondheid als de andere punten. Echter is gedrag iets wat te beïnvloeden is. Iemand die zich niet lekker in haar vel voelt kan zich niet focussen op het belang van gezond eten en drinken of bewegen voor meer energie. Het hoofd moet een positief kijk hebben, dus positief denken. Je moet je emotioneel stabiel voelen om te kunnen genieten van wat je doet of gaande is. Daarnaast hebben wij mensen een groot gevoel voor sociale contacten. We hebben mensen om ons heen nodig voor een goede maatschappelijke welzijn. Een baan of studie die ons uitgedaagd en het leven stabieler of aangenamer maakt. De vitaliteitscoach ziet samenhang van al deze aspecten met elkaar en gaat met alle punten aan de slag.

Vitaliteitspiramide 

Albert Sonnevelt heeft een vitaliteitspiramide ontwikkeld met 6 bouwstenen. Bovenin vertegenwoordigd de basis, waar we beginnen. Je start bovenin en gaat steeds omlaag in de vitaliteitspiramide. Het belangrijkst is om onderin te eindigen, bij een zinvol leven.

Afbeeldingsresultaat voor vitaliteitspiramide

 

De vitaliteitscoach gebruikt deze vitaliteitspiramide als leidraad om jouw op weg te helpen tot een vitaal leven. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel.