Loopbaancoaching is gericht op het verbeteren van jouw loopbaan. Vanaf dat je studeert maak je keuzes voor je loopbaanontwikkeling. De gemaakte keuzes bepalen de richting binnen je loopbaan. Je ontwikkelt je door en door en je loopbaanontwikkeling kan stagneren of jij kan toe zijn aan iets nieuws. Loopbaancoaching helpt je daarbij.

Binnen je loopbaan loop je weleens tegen dingen aan. Dat kan van alles zijn. Je kunt je niet uitgedaagd voelen, uitgekeken op je werk, een hogere functie wensen of helemaal iets anders willen gaan doen. Dat is begrijpelijk. Het i s van deze tijd dat we een leven lang verschillende banen hebben. Dat is uitdagend, maar kan ook stress met zich mee brengen.

Loopbaancoaching is bedoeld om je op weg te helpen. Of je nu stagneert of juist door wil groeien. Het draait om plezier in je werk, verder groeien of ontwikkelen. Tijdens loopbaancoaching wordt je gecoacht door een loopbaancoach die aandachtig luistert naar jouw loopbaanvraagstuk. Het luisteren heeft een doel; inzichten verkrijgen in je obstakels, problemen of wensen.

Je wordt gecoacht om je zowel persoonlijk als professioneel te ontwikkelen. Je leert naar jezelf te kijken en eigen aandeel in dingen te benoemen en daar oplossingen voor te bedenken. Je stelt doelen op. Je werkt aan de doelen en wekelijks of tweewekelijks evalueer je die doelen met je loopbaancoach. Je loopbaancoach coacht je in dit hele proces.

Het loopbaantraject kent dus 3 fasen, namelijk;

  1. Kennismaking
  2. Vervolggesprekken
  3. Het eindgesprek

1. Kennismakingsgesprek

Tijdens het kennismakingsgesprek bespreek je met de loopbaancoach je reden(en) om bij hem/ haar aan te kloppen. Het gesprek is bedoeld om kennis te maken met het loopbaantraject en met elkaar. Na dit gesprek beslis je of het loopbaantraject iets voor jou is en of je een klik hebt met je loopbaancoach. Een klik is belangrijk voor het vertrouwen dat je moet krijgen voor je loopbaancoach om het optimale resultaat met jou te behalen.

2. Vervolggesprekken

Als je doorgaat met de loopbaancoach ga je vanaf het 2e gesprek meer in op je loopbaanvraagstuk. Waar loop je op het gebied van jouw loopbaan tegenaan? Tijdens deze vervolgesprekken ga je dieper in het onderwerp en zoek jij antwoorden op je eigen vragen. Die antwoorden leiden naar oplossingen en doelen. Je gaat werken aan de doelen die je samen met de loopbaancoach opstelt.

3. Het eindgesprek

Het gewenste resultaat is behaald of in zicht. Je rondt het gesprek af met het evalueren van je doelen. Daarnaast krijg je meestal bruikbare tips van de loopbaancoach om verder te kunnen.