Wat is holistische coaching?

Voordat we vertellen wat holistisch coaching inhoudt is het belangrijk dat we het hebben over holisme. Holisme is een woord wat komt uit het Griekse woord ‘holon’ wat ‘het geheel’ betekent. Bij Holisme wordt uitgegaan van het geheel. Het gaat om de verbinding tussen;

  • Fysieke zaken
  • Emoties
  • Gedachten
  • Ziel

Holistisch coaching 

Bij holistisch coaching draait het om verbinding tussen het lichaam, emoties, gedachten en het ziel. De holistische coach kijkt naar de mens als geheel en naar de relevante invloeden op zijn gedrag.

Het holistische vraagt om diepgang, omdat je de processen aan elkaar moet verbinden. Een voorbeeld een holistisch visie is het eten, wat een lichamelijke activiteit is, oftewel lijkt. Nadat het voedsel zich in ons lichaam bevindt begint het fysiologisch proces. Als je suiker eet heeft dat invloed op ons gemoedstoestand. Je voelt je meteen energiek en kan daardoor energie inspannend werk doen.

Een ander voorbeeld is stress. Wat ook een mentale proces is. Sommige mensen kunnen niet eten als ze stressen. Anderen krijgen last van roodheid in het gezicht. Anderen weer slaapproblemen. De één sluit de ander dus niet uit en het draait om het geheel.

Holistische coaching, voor wie?

Holisme is een visie en dat moet bij je passen. Als je je herkent in hun visie kan jij veel baat hebben bij een holistische coaching. Mensen die een burn-out hebben kunnen veel baat hebben bij holistische coaching. Ook mensen met stress klachten. Eigenlijk is deze manier van coaching geschikt voor problemen waarbij er gekeken moet worden naar het geheel.