Coaching wordt steeds populairder. Toch zijn er mensen die zich afvragen of het wel zinvol is om coaching te volgen. Dat is te begrijpen, want coaching wordt gezien als praten met een onbekende. Dat is inderdaad de werkwijze van coaching. Echter onderschatten mensen het doel. Coaching gaat veel verder dan alleen maar praten. Coaching is bedoeld om resultaat te boeken. Anders gezegd, antwoorden vinden op je eigen vragen of je problemen om verder te kunnen in welk aspect ook in je leven.

Werkt coaching echt?

Hangt er heel erg van af. Er zijn een aantal punten die coaching effectief maken of juist niet. Wil je dat coaching effectief wordt, dan moet je zelf ook wat doen. Het coachingstraject wordt opgezet om jou als cliënt in beweging te krijgen. Jij bepaalt dus het resultaat!

 

Je moet het willen

Wanneer je een coach inhuurt is het de bedoeling dat je bereidt bent om naar jezelf te kijken en te willen veranderen. Uiteraard in de positieve zin. Deze verandering kan soms wat vragen; weerstand of angst oproepen. Wat er ook gebeurd, blijf gemotiveerd en richt je je op je doel. Je kunt rekenen op stimulans van je coach.

 

Wees open en eerlijk, met name tegenover jezelf!

Het karakter van coaching is gesprekken voeren. Het kan zo zijn dat gesprekken voeren niet je sterkste kant is. Dat geeft niet. Een goede coach krijgt jou aan de praat. Echter moet je wel open zijn tegenover jezelf. Je moet je gedachten onder woorden kunnen brengen. Soms zijn het onderwerpen waar jij niet over durft of wilt praten. Als je er niet over spreekt kun je geen diepgang creëren en niet bij de kern van het probleem/ obstakel komen. Dit heeft weer gevolgen voor het resultaat van het coachingstraject.

 

Actie ondernemen

Na al die gesprekken wordt het tijd voor actie ondernemen. Je moet actief werken aan de opgestelde doelen. Dat vraagt nogal wat energie en wilskracht. Daar moet je voor open staan. Je coach zal je naar dat niveau coachen. Je staat er dus niet alleen voor.

 

Een klik met de coach is ook belangrijk

Het resultaat is dus grotendeels in jouw eigen handen. Tevens is de klik tussen jou en de coach erg belangrijk. Als je je niet veilig voelt bij iemand is het openstellen (bijna) niet mogelijk. Daarom is het belangrijk dat je kiest voor een coach waarmee je een klik hebt. Dit kun je beoordelen na een kennismakingsgesprek.